Recursos LGTBI

El 28 de juny es celebra el Dia de l’Orgull Lesbià, Gai, Bisexual, Transsexual i Intersexual en record dels anomenats fets de Stonewall –Estats Units- que van tenir lloc el 28 juny de 1969, fa ja més de 50 anys. Aquell dia, persones transsexuals i homosexuals van dir prou per primer cop a la discriminació a la que havien estat sotmeses durant segles i va néixer el moviment d’alliberament LGTBIQ+.

Manifest del Consell Nacional LGBTI de la Generalitat de Catalunya amb motiu del 28 de juny de 2020, Dia Internacional de l’Orgull LGBTI

Els nostres drets són els vostres drets,

el meu orgull és el teu orgull

El 28 de juny és el Dia de l’Orgull Lesbià, Gai, Bisexual, Transsexual i Intersexual en record dels fets de Stonewall que van tenir lloc el 28 juny de 1969, ja fa més de 50 anys. Aquell dia, persones transsexuals i homosexuals per primer cop van dir prou a la discriminació a què havien estat sotmeses durant segles i va néixer el moviment d’alliberament LGTBI.

Aquest 2020 és un any atípic, marcat per la influència de la COVID-19, que ens ha obligat a recloure’ns i a utilitzar nous canals per relacionar-nos entre nosaltres, però, alhora, ens ha permès observar quin és el grau de discriminació real de les persones LGTBI en el seu àmbit més proper, com és la casa familiar. I hem de dir que, si bé a Catalunya la immensa majoria de les persones LGTBI no s’han vist vexades per la seva identitat o orientació sexual, en el Consell Nacional LGTBI hem detectat alguns casos aïllats d’LGBTI-fòbia a la pròpia llar, en especial de persones trans* molt joves, sobre els quals s’ha actuat sense estridències però amb tota contundència.

Avui, a Catalunya, que va liderar l’avanç en el reconeixement de les persones LGTBI amb l’aprovació de la Llei 11/2014 per garantir els drets de lesbianes, gais, bisexuals, transgèneres i intersexuals, tenim eines per ajudar a erradicar l’homofòbia, la bifòbia i la transfòbia, com és el Servei d’Atenció Integral LGBTI (SAI), desplegat a tot el territori, el qual, des de la proximitat, s’ha convertit en punt d’informació, assessorament i suport de les persones LGTBI. És des d’aquest Servei que pivoten les polítiques públiques LGBTI transversals, independentment que s’emmarquin en una gran ciutat o en el poble més petit.

Som aquí per reivindicar i defensar els drets del col·lectiu LGTBI, i com que, per desgràcia, encara hi ha focus d’LGTBI-fòbia a casa nostra, fem una crida a les persones afectades per no callar i fer servir els canals que tenen al seu abast, i convidem tota la ciutadania perquè s’impliqui en la defensa dels drets i les llibertats de les persones LGTBI. Al cap i a la fi, els nostres drets són els drets de tothom, ja que el respecte envers els altres ha de ser patrimoni de tota la societat i no només dels col·lectius discriminats.

Com a màxim òrgan representatiu de les entitats LGBTI de Catalunya i com a òrgan consultiu de la Generalitat de Catalunya, amb qui promovem i compartim objectius i camins per avançar en la defensa dels drets de les persones LGBTI, posem damunt la taula reivindicacions que cal afrontar conjuntament. En són exemples la revocació de la decisió del Tribunal Suprem de l’1 de juny d’enguany, que prohibeix als ajuntaments penjar la bandera de l’arc de Sant Martí, i la limitació escandalosa de la llibertat d’expressió que suposa que el Registre Civil encara impedeixi el registre de les famílies homoparentals o el canvi de nom de les persones trans*. Així mateix, reivindiquem que des de Catalunya es pugui gestionar el dret d’asil i de protecció especialment de les persones LGTBI que es troben en situacions vulnerables, que no han pogut accedir a una regularització de la seva situació legal i que no tenen la possibilitat d’accedir al mercat de treball ni a determinats serveis bàsics.

Cal avançar també de la mà de totes les administracions catalanes, amb la coordinació interadministrativa per progressar en la formació específica del professorat en la diversitat i la realitat LGTBI, que permeti la creació d’espais segurs i de confiança per a l’alumnat LGTBI, respectuosos i lliures d’LGTBI-fòbia i la modificació de tots els impresos i formularis de caràcter sexista o binarista.

En el camp de la salut, cal promoure l’eliminació de les traves a la reproducció humana assistida (RHA) a les dones lesbianes i als homes trans* i reduir les llistes d’espera per accedir-hi. També cal avançar en la descentralització de la Unitat de Trànsit transgènere, implementant la seva presència a totes les regions sanitàries de Catalunya per facilitar els processos de transició arreu.

Cal promoure i fomentar activament la visibilitat i l’empoderament de les dones lesbianes que, encara que s’ha realitzat una important tasca des de les seves associacions, sovint són invisibilitzades darrere de les inicials LGTBI. També cal fomentar la visibilitat de les persones bisexuals que, tot i que representen un alt percentatge de la població LGTBI, no tenen veu pròpia dins les organitzacions LGTBI. Les persones no binàries també han de poder ser reconegudes per la societat en els documents i en els espais de participació.

S’ha de millorar l’accés a la informació de les persones sordes LGBTI amb igualtat de drets que la resta de ciutadania, i cal crear i administrar espais inclusius i segurs per a les persones grans LGTBI i/o intergeneracionals LGTBI (residències, apartaments amb serveis assistencials, etc.), així com impulsar la formació de les persones que treballin amb persones grans i dependents.

Cal tenir molt present el món rural, on el nombre de persones del col·lectiu LGTBI és menor i a més està més disseminat, contribuint a crear espais de trobada i oferint serveis de suport al col·lectiu; i també cal promoure activitats que ajudin a visualitzar-lo des de les administracions de proximitat.

Finalment, cal continuar implementant la Llei 11/2014 per adaptar-la a les noves necessitats i traduir els seus articles en accions, protocols i plans executius de polítiques públiques d’una manera integral, en què totes les administracions i la societat civil trobin espais en comú per fer-ho possible.

Potser, degut a les circumstàncies actuals, els canals de comunicació i reivindicació canvien, potser en els propers mesos i anys seran moltes les coses que es modificaran en la nostra quotidianitat, però el que no ha de variar, el que no hem de permetre que canviï, és la voluntat d’assolir una societat lliure i igualitària, plenament inclusiva amb les persones LGTBI, una societat que, en definitiva, entengui que els nostres drets són els vostres drets, que el meu orgull és el teu orgull!

Consell Nacional LGBTI, juny de 2020

 

  • Si vols denunciar en línea:

Recorda , davant qualsevol tipus d’agressió no dubtis en denunciar-ho. Les teves aportacions sumaran i ajudaran a conèixer les dificultats amb les que es troben les persones LGTBIQ+.

https://och.cat/denuncia/

 

  • Si vols informació sobre temes relacionats amb LGTBIQ+ et recomanem visitar l’ Observatori contra la homofòbia:

https://och.cat/

 

  • Vols saber quin vocabulari relacionat amb el col·lectiu LGTBIQ+ coneixes?  et convidem a jugar al Pasapalabra que han creat des de l’ajuntament de Blanes:

https://view.genial.ly/5eb9747fa249660da04b426a

 

  • A la nostra comarca comptem amb un servei d’atenció integral a la diversitat sexual i de gènere. En ell et poden atendre donant-te suport, orientant-te i assessorant-te.

Servei d'Atenció Integral a la Diversitat Sexual i de Gènere a l'Alt Penedès

El Servei d’Atenció Integral (SAI) és un servei de sensibilització i informació per a persones i entitats, per tal de mostrar la diversitat d’orientació sexual i d’identitat de gènere i prevenir LGBTifòbia. Aquest recurs es posa en funcionament per donar resposta a aquestes situacions de discriminació, i també, a qualsevol necessitat d’acompanyament, suport o informació que tingui la ciutadania en relació a la diversitat sexual i de gènere, i consolidar-se com un referent comarcal LGTBIQ+. El SAI LGTBIQ+ forma part de la Xarxa de Serveis Locals de Catalunya.

Què ofereix?

  •  El Servei de proximitat per a les persones LGTBIQ+. 
  •  Assessorament i acompanyament.
  •  Informació i divulgació sobre recursos específics del territori.
  •  Suport i atenció per presentar i tramitar incidències i denúncies per discriminació per raó d’orientació sexual, identitat de gènere o expressió de gènere.

Lesbianes, Gais, Transsexuals,Transgèneres, Bisexuals, Intersexuals,⁺ 

CONTACTA AMB:

Departament de Benestar Social

Consell Comarcal de l’Alt Penedès        

Dijous, de 9 a les 14h                                

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)                        

Adreça                                                  

c/ Hermenegild Clascar, 1-3                      

Tel. 93 890 00 00     

                            

Servei d’Igualtat i LGTBIQ+

Ajuntament de Vilafranca

Dimarts, de 9 a 14h

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)

Adreça

Pl. Penedès, 3 2n pis  

Tel. 93 890 32 18

 

Enllaços a les peces de vídeo "Santa Margarida i els Monjos per la igualtat i la diversitat sexual":

https://bit.ly/2ZiSGnJ

https://bit.ly/2BSlrzu

https://bit.ly/3iakjYX

https://bit.ly/38cZhnG

https://bit.ly/2CKvyXG

__________________________________________________________________________________________

El diumenge 17 de maig de 2020, es celebra el Dia Internacional Contra l'Homofòbia, la Transfòbia i la Bifòbia.

Aquest any la data recorda també el trentè aniversari de la retirada de l’homosexualitat del llistat de malalties de l’Organització Mundial de la Salut. L’ajuntament de Santa Margarida i els Monjos vol commemorar aquesta data i reivindicar tot el que encara resta per fer per esdevenir una societat lliure, igualitària i tolerant.

Per aprofundir en aquest objectiu i difondre’l, hem elaborat una llista de recursos audiovisuals que creiem que poden ser útils i alhora divulgatius en temps de confinament. 


Pel·lícules
 

A secret love (2020)

Documental que relata la vida de dues dones que van amagar el seu amor durant dècades a les seves famílies conservadores

La noia danesa (2015)

Una història real basada en la parella d'artistes danesos, Einar i Gerda Wegner. El que va començar com un joc va portar a Einar a una metamorfosi inesperada.

La vida de Adele (2013)

Adaptació de la novel·la gràfica “Blue” que mostra la vida d’una adolescent amb dubtes sobre la seva sexualitat que s’enamora de l’Emma i que haurà de patir els perjudicis de la família i els amics

Con amor, Simon (2018)

Un jove amb una vida normal, però amb un secret: es gay. S’haurà d’enfrontar a una situació inesperada el posarà en perill la vida que portava fins aleshores. 

Tom boy (2011)

La Laura te 10 anys. Després d’una mudança a un lloc nou i degut al seu nou tall de cabell la confonen amb un noi i es diverteix amb la seva nova vida, però la tornada a l’escola al final de l’estiu deixarà al descobert el seu secret.

Call me by your name (2017)

L’Elio es un jove de 17 anys que passa l’estiu tranquil·lament a la casa de camp dels seus pares al nord d’Itàlia, fins que arriba Oliver el nou ajudant del seu pare.

Carol (2015)

La Therese coneix un dia a la Carol una dona elegant i sofisticada que es troba atrapada en un matrimoni infeliç. Entre elles sorgeix una atracció immediata.

Girl (2018)

El film explica la història de la Lara, una jove transgènere de 15 anys que somia en convertir-se en ballarina professional.

Pride (2014)

A l’any 1984 durant la manifestació de l’Orgull Gay a Londres un grup de lesbianes i gays es dedica a recaptar diners per ajudar a famílies de treballadors de la mineria, però el sindicat no els accepta. 

Holding the man (2015)

En Tim i en John es van enamorar al institut només per a nois. La seva història d’amor va durar 15 anys i tot fa pensar que son una parella indestructible fins que l’únic problema que no pot resoldre l’amor ho fa trontollar tot

   

 _________________________________________________________________________________________________________________
Sèries   
 

La casa de las flores

La historia gira entorn a la floristeria familiar que després molta felicitat. Però darrere d’aquesta bona aparença existeixen molts secrets ocults. El suicidi de la Roberta ho destaparà tot.

Todxs nosotrxs

Rafa, un jove de 18 anys, pansexual i que s’identifica amb el gènere no binari es muda del camp a la casa del seu cosí Vini a São Paulo

Elite

Mostra la vida d’uns estudiants d’una exclusiva escola privada on hi ha intrigues, assassinats i desaparicions

Queer as folk

La sèrie narra les històries d’un grup d’amics homosexuals que viuen a Pittsburgh (Pensilvàniva)

Veneno

Sèrie biogràfica sobre la vida de Cristina Ortiz “La Veneno” des de la seva infantesa  fins la edat adulta

RuPaul: carrera de Drags

Programa de televisió on es busca la nova superestrella del Drag nord-americana

Vis a vis

La Macarena es una jove fràgil i innocent que entra a la presó a la espera d’un judici per malversació. A la presó s’endinsarà en un mon perillós i desconegut fins aleshores.

Sense 8

La historia narra la vida de 8 desconeguts de diferents parts del mon que es connecten telepàticament y son capaços de sentir, veure i escoltar el mateix que l’altre. La series explora temes com la política, la identitat, el racisme, la sexualitat, el gènere  i la religió

Pose

Llegendes, icones i mares de la cultura underground de Nova York un moviment que es va fer  notar per primera vegada a la dècada dels 80

The L word

Sèrie coral sobre la vida i els amors d’un grup d’amigues de Los Ángeles

 Tu, yo y ella

Per fer mes atractiva la seva vida sexual contracten una prostituta, però les coses donen un gir inesperat quan apareixen sentiments en la relació.

 

_______________________________________________________________________________________________________________________________________

Llibres   
 

Castro, Catherine; Zuttion, Quentin. Llamadme Nathan

Es un dels primers còmics que aborden el tema trans, el conflicte entre el sexe morfològic i identitat sexual i el canvi de gènere en adolescents

Sánchez Baute, Alonso. Al diablo la maldita primavera

El llibre deixa al descobert llocs i pràctiques socials del submón de la cultura gay a Barranquilla, Bogotà i Nova York

Bannon, Ann. Una noia diferent.

El caràcter amistós i alhora desvergonyit de la Beth conquista del tot la jove Laura i totes dues es veuran submergides en una història rocambolesca

Osorno, Guillermo. Tengo que morir todas las noches

Ens mostra la vida d’Henri Donnadieu, un aventurer francès que fugia de la justícia del seu país i que a finals dels anys 70 va arribar a Mèxic on va fundar “El nou” un emblemàtic bar gay de la Zona Rosa

Woolf, Virginia. Orlando : una biografia

Es tracta d’una obra en part biogràfica sobre la Vita Sackeville-West, la novia de la Virginia Woolf. En la novel·la es tracten tabús de la seva època com la homosexualitat i el paper de la dona dins de la societat i com a creadora literària.

 

Llach, Lluis. Memòria d’uns ulls pintats

Quatre amics, dos nois i dues noies nascuts el 1920, creixen junts al barri obrer de la Barceloneta. Comencen a descobrir el món en un ambient humil i llibertari, i la proclamació de la República els obre un amplíssim horitzó de possibilitats, il·lusions i esperances. Però la Guerra Civil i la posterior repressió franquista ho estronquen tot.

 

Almazán, Julián; Casas, Alfonso. Marica tú

 El Julián esta depre perquè acaba de tenir un desengany amorós i ofega la seva tristesa sortint amb tots els nois que pot lligant per Internet. En Julián que ronda la trentena està fart dels estereotips associats al fet de ser gay

 

Barker, Meg-John; Scheele, Julia. Queer: una historia gráfica

Aquest llibre te com a objectiu que qualsevol persona interessada en la teoria queer pugui indagar, aprendre i extreure el que li sembli més útil per la seva vida diària, les seves relacions i la comunitat.

 

 Simó, Isabel-Clara. Jonàs

Àlex és llatinista i viatja a Nova York per participar en un congrés. Hi coneix Jonàs, un fotògraf hàbil i creatiu, i hi descobreix la seva sexualitat oculta. L’amor sorgeix entre tots dos i decideixen viure en parella. Però la mort de la mare el fa tornar a Barcelona, on s’ha d’enfrontar a una família hostil i a una societat que no l’acaba d’entendre.

Titos García, Lídia. Madre no hay más que dos

 A la Montse se li ha despertat el rellotge biològic; pel contrari la Lídia es nega a tenir un fill amb ella si abans no accepta per complet el seu lesbianisme y deixa d’amagar-se davant de la societat.

 

   

_____________________________________________________________________________________________________________________________________


Contes  
 

Labelle, Sophie. El meu pare es pensa que soc un noi

El pare de l’Alexandra es pensa que es un nen. A vegades les persones grans s'equivoquen.

Cerdà, Mar. Familiari : troba la teva família i la dels teus amics, hi ha 83.521 combinacions possibles!

Aquest llibre vol trencar els tópics i mostrar com el mon es ple de families de tota mena.

Barbé i Serra, Alba; Carro Ibarra, Sara; Turu, Joan. Cua de sirena

Blanc o negre. Carn o peix. Nen o nena. Humà o sirena.....com si només hi hagués dues opcions!

Martín, Gabriel; Antú, Queralt. El tiet Joan es casa
La Julia ens explica el casament del  seu tiet Joan des de la seva perspectiva.

Newman, Leslea. Paula tiene dos mamás

Explica la historia de la Paula que te dos mares i en la que apren que l’unic veritable important es l’afecte.

 López, Susana.La princesa d’un color diferent
De vegades necessitem unes ulleres especials per veure la realitat que tenim davant els ulls. Sobretot, per adonar-nos que totes les princeses són de colors diferents

Mozetic, Brane. 
Mi primer amor
De vegades necessitem unes ulleres especials per veure la realitat que tenim davant els ulls. Sobretot, per adonar-nos que totes les princeses són de colors diferents 

Concepción, Julio. 
PirataTrans Carabaco

Carabarco es un pirata, pero un pirata dels de veritat, amb dos ovaris, un gall y una estrella com a pegat. Diferent, d’acord, però igual de pirata que altres corsaris dels set mars 

Hertel, Jessica; Jenning, Jazz; McNicholas, Shelagh.  
Sóc la Jazz

La Jazz va saber de sempre que era diferent de les altres nenes i dels altres nens de la seva edat. Des de ben jove, va ser conscient d’un fort sentiment, de ser una nena, i va lluitar perquè el seu entorn la reconegués i l’acceptés.

Bergman, Bear.  Les aventuras de Tulipan
Saps perquè pensem un desig abans de bufar les esplmes? Per que una fada els llegeix tots, ja siguin graciosos o seriosos, tristos o meravellosos. Aquest any en Gabriel cumpleix nou anys i ha demanat un desig que la fada dels desitgos no havia sentit mai: ser una noia.

   

 ____________________________________________________________________________________________________________________________

Posters LGTBI

https://bit.ly/3dS7cZi