El municipi

Els Monjos
Els Monjos
Vista aèria del municipi
Vista aèria del municipi
La Ràpita
La Ràpita

Santa Margarida i els Monjos és un municipi situat al sud-est de la comarca de l'Alt Penedès, a la depressió Pre-litoral, i és travessat pel riu Foix. Té 17,39 Km2 de superfície i 7.536 habitants, a gener de 2017.

El municipi, situat aproximadament a 170 metres sobre el nivell del mar, manté un equilibri entre la plana i la muntanya i està format per una desena de nuclis urbans i barriades petites, sent els més importants Els Monjos, la Ràpita i Cal Rubió, a més de diverses masies distribuïdes per tota la geografia municipal

Santa Margarida i els Monjos es troba situat a 50 Km. de distància, tant de Barcelona com de Tarragona, i és travessat per importants vies de comunicació: l´autopista AP-7 (amb entrada i sortida a 2 km. del nucli urbà); la carretera N-340; la línia R4, amb l’estació dels Monjos i la línia d´Alta Velocitat entre Barcelona i Madrid. Aquesta xarxa de comunicacions ha afavorit que el municipi es desenvolupés, ja des de començaments de segle XX, amb una important activitat industrial i residencial.

El nostre municipi compta amb indrets naturals de gran bellesa: la Font de Sant Llorenç, el bosc dels Pins Alts, el Torrent de Cal Bruna, el riu Foix... tots ells mereixen una especial passejada que desperta agradables sensacions.

S´han trobat vestigis de diverses èpoques: ibèrics, romans, àrabs... testimonis de llunyans poblaments amb constant presència a la zona, motivada per la proximitat a l´important nucli ibèric d´Olèrdola i al pas de la Via Augusta.

El pas del temps ha deixat la seva empremta també a través de diversos elements que configuren una història i un ric patrimoni, que el visitant pot anar descobrint tot passejant. Entre els més importants cal destacar el Castell de Penyafort, on va néixer Sant Raimon de Penyafort; el molí del Foix, l´ermita de Penyafel, on s´hi celebra anualment un Aplec el dilluns de Pasqua o els nombrosos vestigis relacionats amb la guerra civil espanyola, amb refugis antiaeris, el Ciarga, un antic camp d’aviació, presó, naus de muntatge d’avions, etc.

Tot plegat emmarcat a la comarca de l’Alt Penedès, una comarca vinícola on el paisatge i la climatologia acompanyen a gaudir de bones estades i un excel·lent entorn per a viure.

Al municipi el visitant hi pot trobar una gran oferta gastronòmica o una important diversitat de manifestacions culturals, fruit de l´esperit obert i festiu de les persones que hi viuen. El Remeiart, les Festes Majors dels seus pobles o la Festa del Most de la Ràpita són només un petit exemple d'aquesta rica activitat associativa.

Els qui optin per fixar-hi la seva residència, trobaran a Santa Margarida i els Monjos un ampli assortiment d’equipaments i serveis municipals, comerços i serveis privats que ofereixen garanties d’una residència plaent.

La vitalitat comercial es posa també de manifest amb la variada oferta de comerços locals i al mercat setmanal, que atreu diumenge rere diumenge l´interès de molts penedesencs i de comarques veïnes.

Santa Margarida i els Monjos és un municipi que està tenint un desenvolupament harmònic de la industria, la residencia i l´entorn natural. Un equilibri que afavoreix que sigui molt més que un lloc de pas: un municipi on passar una agradable estona o viure-hi plenament tot l’any.