El municipi

Els Monjos
Els Monjos
Vista aèria del municipi
Vista aèria del municipi
La Ràpita
La Ràpita

Santa Margarida i els Monjos és un municipi situat al sud-est de la comarca de l'Alt Penedès, a la depressió Pre-litoral, i és travessat pel riu Foix. Té 17,39 Km2 de superfície i 7.536 habitants, a gener de 2017.

El municipi, situat aproximadament a 170 metres sobre el nivell del mar, manté un equilibri entre la plana i la muntanya i està format per una desena de nuclis urbans i barriades petites, sent els més importants Els Monjos, la Ràpita i Cal Rubió, a més de diverses masies distribuïdes per tota la geografia municipal

Santa Margarida i els Monjos es troba situat a 50 Km. de distància, tant de Barcelona com de Tarragona, i és travessat per importants vies de comunicació: l’autopista AP-7 (amb entrada i sortida a 2 km. del nucli urbà); la carretera N-340; la línia R4, amb l’estació dels Monjos i la línia d’Alta Velocitat entre Barcelona i Madrid. Aquesta xarxa de comunicacions ha afavorit que el municipi es desenvolupés, ja des de començaments de segle XX, amb una important activitat industrial i residencial.

El nostre municipi compta amb indrets naturals de gran bellesa: la Font de Sant Llorenç, el bosc dels Pins Alts, el Torrent de Cal Bruna, el riu Foix... tots ells mereixen una especial passejada que desperta agradables sensacions.

S’han trobat vestigis de diverses èpoques: ibèrics, romans, àrabs... testimonis de llunyans poblaments amb constant presència a la zona, motivada per la proximitat a l’important nucli ibèric d’Olèrdola i al pas de la Via Augusta.

El pas del temps ha deixat la seva empremta també a través de diversos elements que configuren una història i un ric patrimoni, que el visitant pot anar descobrint tot passejant. Entre els més importants cal destacar el Castell de Penyafort, on va néixer Sant Raimon de Penyafort; el molí del Foix, l’ermita de Penyafel, on s’hi celebra anualment un Aplec el dilluns de Pasqua o els nombrosos vestigis relacionats amb la guerra civil espanyola, amb refugis antiaeris, el Ciarga, un antic camp d’aviació, presó, naus de muntatge d’avions, etc.

Tot plegat emmarcat a la comarca de l’Alt Penedès, una comarca vinícola on el paisatge i la climatologia acompanyen a gaudir de bones estades i un excel·lent entorn per a viure.

Al municipi el visitant hi pot trobar una gran oferta gastronòmica o una important diversitat de manifestacions culturals, fruit de l’esperit obert i festiu de les persones que hi viuen. El Remeiart, les Festes Majors dels seus pobles o la Festa del Most de la Ràpita són només un petit exemple d'aquesta rica activitat associativa.

Els qui optin per fixar-hi la seva residència, trobaran a Santa Margarida i els Monjos un ampli assortiment d’equipaments i serveis municipals, comerços i serveis privats que ofereixen garanties d’una residència plaent.

La vitalitat comercial es posa també de manifest amb la variada oferta de comerços locals i al mercat setmanal, que atreu diumenge rere diumenge l’interès de molts penedesencs i de comarques veïnes.

Santa Margarida i els Monjos és un municipi que està tenint un desenvolupament harmònic de la indústria, la residència i l’entorn natural. Un equilibri que afavoreix que sigui molt més que un lloc de pas: un municipi on passar una agradable estona o viure-hi plenament tot l’any.