Molí del Foix

Contacte

  • Nom: Molí del Foix
  • Adreça: Carrer de la Farigola, 2
  • Codi postal: 08730
  • Municipi: Santa Margarida els Monjos
  • Telèfon: 938 18 69 28

La construcció coneguda com a Molí del Foix (antigament molí del Macià) és el que resta en peu de les antigues instal·lacions d´un molí fariner d´origen medieval, que aprofitava l'aigua que portava el riu Foix per moldre el gra. D'aquest molí se’n conserva tota l'estructura exterior i part de la bassa on s'acumulava l´aigua.

L'edifici, de propietat municipal, és la seu del Centre d'Interpretació Històrica i Natural del Molí del Foix, Aula de Natura i Jardí Botànic, amb espècies autòctones, on s'hi realitzen activitats educatives adreçades als escolars i al públic en general sobre temes mediambientals i naturals.

Les referències documentals es remunten al segle X, cap a l'any 978, on s’esmenta l´existència d'un molí al terme de Santa Margarida propietat del Monestir de Sant Cugat. Posteriorment, del segle XIII al XIV, el Molí dels Monjos serà propietat del Monestir de Santes Creus. En aquesta època el molí és ja un recinte gran i sòlid amb tres parells de moles. Precisament és en aquest període, concretament l'any 1378, que el molí es començarà a conèixer com el molí dels Monjos.

Molí del Foix
Molí del Foix