S’inicia la senyalització de la Ruta del Camí Fariner, que uneix Vilafranca i Santa Margarida i els Monjos

30/04/2024

Aquest mes d’abril s’ha completat la fase inicial de senyalització de l’itinerari del Camí Fariner del Foix, que discorre pel camí històric que connectava Vilafranca amb diversos molins de farina del riu Foix i la riera de Llitrà. Es tracta d’un projecte conjunt dels ajuntaments de Santa Margarida i els Monjos i Vilafranca del Penedès, i que ha comptat amb el suport de l’Oficina Tècnica d'Educació i Promoció Ambiental de la Diputació de Barcelona.

El camí Fariner és una ruta d’origen medieval que feien servir els habitants de Vilafranca i voltants per portar el gra a moldre als molins fariners de la conca del Foix, entre els quals destacava per la seva importància i grandària el Molí del Foix, un molí originàriament propietat dels monjos del Monestir de Sant Cugat del Vallès i que donà origen al que avui és el nucli dels Monjos.

Al llarg del recorregut, es troben vestigis de molins fariners, pous, basses, rescloses i sínies. Amb aquest projecte s’instal·laran un seguit de "parades" o "estacions” interpretatives i experiencials, que faran valer aquest ric patrimoni i alhora tractaran diferents temàtiques entorn de l’aprofitament de l’aigua i del canvi climàtic.

A Vilafranca s’han instal·lat elements interpretatius a la plaça de l’Era Enrajolada -que explica com fins finals dels anys 50 del segle passat, aquest espai es va utilitzar per batre el gra-, a la riera de Llitrà –senyalitzant una bassa naturalitzada per a la reproducció d’amfibis- i al riu Foix -amb diverses siluetes d’espècies de fauna presents a l’entorn del riu. També s’instal·larà properament una cartellera interpretativa al Molí del Foix, el Centre d'interpretació Històrica i Natural i equipament municipal d'educació ambiental de Santa Margarida i els Monjos.

La Diputació de Barcelona ha finançat els elements interpretatius i la seva instal·lació ha anat a càrrec de les Unitats de Serveis d’ambdós ajuntaments i diversos plans d’ocupació.

Durant els propers anys, es preveuen completar altres parades o estacions i desenvolupar el material comunicatiu de l’itinerari. El recorregut es podrà fer a peu, i està pensat perquè més endavant es pugui fer també parcialment en bicicleta, permetent el retorn pel nou carril bici entre els Monjos i Vilafranca.

Vilafranca del Penedès-Santa Margarida i els Monjos, 29 d’abril de 2024

Arxivat a: General, Via Pública
Santa Margarida i els Monjos
Santa Margarida i els Monjos