El ramat de cabres arriba a Penyafel

28/09/2023

Un ramat amb un centenar de cabres de raça murciana-granadines ha arribat aquesta tarda a Penyafel en el marc d’un projecte de recuperació de la transhumància que es va dur a terme durant segles entre el Pirineu i la marina penedesenca. A l’ermita ha estat rebut per un centenar de persones, principalment famílies, que han donat la benvinguda al ramat.

La iniciativa s’anomena Camins de vida, transhumància, patrimoni i territori i neix de l'associació Camí Ramader de Marina. De la Cerdanya al Penedès, per  posar en valor els pastors/es i els camins ramaders.

A la seva arribada s’ha fet una mostra d’elaboració de formatge fresc, a càrrec del pastor Daniel Giraldo, acompanyada d’un tastet de formatges artesans del Camí Ramader de Marina.

Demà divendres el ramat ha avançat la seva hora de sortida prevista i deixarà Penyafel a les 9.30 h per dirigir-se cap als Monjos on entrarà pel carrer d’Alvarez Cuevas fins a l’avinguda de Catalunya.

En arribar davant l’ajuntament és previst que l’alcaldessa Imma Ferret, presidenta també de l’associació Camí Ramader de Marina, s’uneixi al recorregut del ramat fins al castell, junt amb l’alcaldessa de Lluçà, Glòria Colom.

Els infants de les escoles del municipi també sortiran a rebre el ramat des de diferents espais del seu recorregut que transcorrerà per l’avinguda de Catalunya, l’avinguda del Penedès, el carrer de la via Augusta de la Ràpita i fins al castell de Penyafort.

La partida del ramat del municipi es farà el dissabte a les 8 del matí en direcció a Vilanova i la Geltrú, Cubelles i Cunit.

El ramat estarà acompanyat durant tot el seu recorregut per efectius de l’ADF Puig de l’Àliga que també s’encarreguen de preparar els abeuradors dels animals en els seus punts d’avituallament. Les ADF de cada zona han prestat aquest servei al llarg de tot el recorregut en tant que el projecte el promou també l’associació Ramats de foc, que introdueix els ramats en zones forestals amb uns objectius de control del sotabosc i de manteniment del creixement anual de la vegetació.

 

PROGRAMA

DIVENDRES 29 DE SETEMBRE – Etapa 21
09:30 h Sortida del ramat cap al Castell de Penyafort acompanyat de tothom que ho vulgui.
10.20 h Pas del ramat pel carrer d’Álvarez Cuevas, avinguda de Catalunya, avinguda del Penedès i carrer de la Via Augusta en direcció al Castell de Penyafort.
Estada del ramat fins a l’endemà al Castell de Penyafort (al costat del riu Foix).
 
DISSABTE 30 DE SETEMBRE – Etapa 22
8 h Sortida del ramat des de Penyafort cap a Vilanova i la Geltrú, Cubelles i Cunit.

 

Arxivat a: Festes i Tradicions, General, Infància, Medi ambient, Turisme, Via Pública
Santa Margarida i els Monjos
Santa Margarida i els Monjos
Santa Margarida i els Monjos