L’antiga tradició transhumant torna al Penedès

21/09/2023

Un ramat amb un centenar de cabres de raça murciana-granadines creuarà la propera setmana el Penedès en el marc d’un projecte de recuperació de la transhumància que es va dur a terme durant segles entre el Pirineu i la marina penedesenca.

La iniciativa s’anomena Camins de vida, transhumància, patrimoni i territori i neix de l'associació Camí Ramader de Marina. De la Cerdanya al Penedès, per a posar en valor els pastors/es i els camins ramaders.

La sortida del ramat, conduit pel ramader del Baix Camp Daniel Giraldo, es va fer el passat 9 de setembre des de l’Alta Cerdanya, en territori francès, i acabarà l’1 d’octubre a Cunit. Al llarg de 282 kilòmetres i 23 dies de travessa, amb el pas del ramat, els municipis fan activitats per a la promoció econòmica i territorial al voltant de la transhumància, el patrimoni, la gestió del risc d’incendis forestals amb la silvopastura, la cultura i els oficis relacionats.

El ramat és previst que entri al Penedès el proper dimecres per Mediona i Sant Quintí i d’allà passarà per Font-rubí i Les Cabanyes, on faran nit. L’endemà divendres el ramat passarà per Pacs i Moja i finalment arribaran a Penyafel (Santa Margarida i els Monjos) pels volts de les 5 de la tarda.

La mateixa tarda de dijous, a les 17.30 h, es farà una mostra d’elaboració de formatge fresc, a càrrec del pastor Daniel Giraldo, seguida d’una tertúlia sobre la transhumància i el món pastorívol, amb la participació de pastores i pastors, acompanyada d’un tastet de formatges artesans del Camí Ramader de Marina. L’acte es durà a terme al mateix paratge de Penyafel i la participació és lliure i gratuïta.

L’endemà divendres el ramat sortirà de Penyafel a les 10 del matí i creuarà les avingudes de Catalunya, als Monjos, i del Penedès, a la Ràpita, per dirigir-se al Castell de Penyafort on passarà la resta de la jornada. Es dona el cas que la jornada de divendres és especialment significativa pel món pastorívol, ja que és la diada de ant Miquel, data en la que tradicionalment s’iniciava la ruta de transhumància des del Pririneu cap a la costa, on passaven l’hivern a l’espera que arribés la de sant Pere, el 29 de juny, per fer el recorregut a la inversa.

La partida del ramat del municipi es farà el dissabte a les 8 del matí en direcció a Vilanova i la Geltrú, Cubelles i Cunit.

Les persones que desitgin veure el ramat ho podran fer a l’explanada de Penyafel, el dia 28 a la tarda; el dia 29 pels volts de les 10.20 h, al seu pas pels Monjos i la Ràpita; i durant tota la jornada del mateix divendres al costat del riu Foix, sota el Castell de Penyafort. El 29 al matí s’han habilitat també punts especials perquè l’alumnat del municipi pugui veure el ramat. L’escola Dr. Samaranch i Fina tindrà el seu espai a la cruïlla de la plaça de sant Pere amb l’avinguda de Catalunya; l’escola Arrels s’ubicarà a la cruïlla de l’avinguda amb el carrer del Camí Fondo; i l’escola Sant Domènec a la cruïlla de l’avinguda de Tres Pins amb l’avinguda del Penedès.

Tota la informació sobre “Camins de vida, transhumància, patrimoni i territori” es pot trobar al web: https://camiramaderdemarina.cat/ i es farà seguiment de la travessa al canal d’Instagram: @camiramaderdemarina

 

PROGRAMA

DIJOUS 28 DE SETEMBRE – Etapa 20
17 h Rebuda del ramat
Arribada aproximada del ramat a Santa Margarida i els Monjos.
Estada fins l’endemà a l’entorn de Penyafel.

17.30 h Mostra d’elaboració de formatge fresc, a càrrec
de Daniel Giraldo. Tot seguit, tertúlia sobre transhumància i món pastorívol, amb la participació de pastores i pastors, i tastet de formatges artesans del Camí ramader de Marina.


DIVENDRES 29 DE SETEMBRE – Etapa 21
10 h Sortida del ramat cap al Castell de Penyafort acompanyat de tothom que ho vulgui.
10.20 h Pas del ramat per les avingudes de Catalunya i del Penedès.
Estada del ramat fins l’endemà al Castell de Penyafort (al costat del riu Foix).

DISSABTE 30 DE SETEMBRE – Etapa 22
8 h Sortida del ramat des de Penyafort cap a Vilanova i la Geltrú i Cunit.

 

 

Arxivat a: Cultura, Festes i Tradicions, General, Infància
Associació Camí Ramader de Marina

Arxius adjunts