Portland Valderrivas cedeix l’arxiu històric de Ciments Freixa a l’ajuntament

23/02/2023

El fons inclou documents i àlbums de fotografies originals i reproduccions, fonamentalment de principis del segle XX.

Portland Valderrivas ha cedit a l’Ajuntament de Santa Margarida i els Monjos l’arxiu històric de l’antiga fàbrica Cementos y Cales Freixa per tal que la documentació s’incorpori a l’Arxiu Municipal i pugui complir una funció cultural i social degut al seu valor patrimonial.

El fons inclou 62 documents amb escriptures notarials, correspondència, plànols de les instal·lacions de la fàbrica i anuncis; a més de 5 àlbums que inclouen 638 fotografies originals i reproduccions, fonamentalment de principis del segle XX. La documentació ha estat revisada i catalogada per l’arxiver municipal i ara es posarà a l’abast de la consulta pública, agrupada en el Fons documental de l’empresa Cementos i Cales Freixa.

La signatura del conveni s’ha dut a terme aquest dilluns a l’Ajuntament de Santa Margarida i els Monjos entre l’alcaldessa Imma Ferret, el director d’operacions de Cementos Portland Valderrivas Rafael Oyagüez i el director de la fàbrica situada als Monjos, Joan Carles Izquierdo.

Cementos y Cales Freixa fou creada pel banquer berguedà Antoni Freixa l’any 1898, tot i que el nom oficial no l’adquirí fins l’any 1912, mort ja el banquer i amb l’empresa en mans dels seus hereus. El seu nebot Darius Rumeu n’ocupà la presidència i el seu germà Josep en fou nomenat director tècnic. L’any 1973 la família Rumeu va plantejar una fusió amb una altra família de cimenters catalans, els Fradera, de la qual va néixer l’empresa Uniland Cementera, que l’any 2006 fou adquirida per Portland Valderrivas, convertint aquest grup en el primer productor espanyol de ciment.

 

Arxivat a: Cultura, Economia
Santa Margarida i els Monjos
Santa Margarida i els Monjos