Santa Margarida i els Monjos tindrà un Banc de les Coses

25/11/2022

Tenim més coses de les que necessitem. A les cases s’acumulen objectes que es fan servir molt poques vegades però ocupen espai i costen diners.

Una família d’avui dia viu envoltada d’entre 3.000 i 4.000 objectesmolts dels quals, amb prou feines els utilitza i probablement mai arribaran al final de la seva vida útil. Per posar un exemple, un trepant s’utilitza de mitjana 13 minuts durant la seva vida útil i, en general, les eines elèctriques d’ús domèstic només són utilitzades el 10% del temps per al que han estat dissenyades.

Es tracta d’un malbaratament de recursos no sostenible en un planeta finit immers en una crisi ecològica. La producció de tots aquests objectes mobilitza energia i recursos, alhora que genera emissions de gasos amb efecte d’hivernacle. A més, recollir i gestionar tots els residus associats a aquest model de consum i producció també implica despesa energètica i té importants impactes ambientals.

Per altra banda, els preus d’aquests productes, tot i no reflectir-ne tots els costos, els deixen fora de l’abast de moltes persones, que no poden permetre’s adquirir-los quan necessiten usar-los.

 

Préstec d’objectes i molt més

En aquest context, comencen a sorgir al país les anomenades biblioteques de les coses. Es tracta d’un servei comunitari de préstec d’objectes. A la base d’aquestes iniciatives hi ha la convicció que per satisfer necessitats no cal posseir objectes, només cal tenir-hi accés.

La primera Biblioteca de les Coses va obrir les seves portes el 2020, al barri de Sant Martí de Barcelona. Les seves usuàries poden llogar-hi, a preus simbòlics, objectes d’ús domèstic de tot tipus: bricolatge, jardineria, oci i aventura, ortopèdia, neteja, cuina, oficina... Els préstecs són per un període de temps prefixat, que acostuma a ser d'una setmana.

La governança del projecte recau en el seu grup motor, format per persones voluntàries, la gestora del servei i representants de les entitats impulsores, Nusos i Rezero. Al voltant de la Biblioteca, sostenint-la, s’ha creat una comunitat que en multiplica el valor: hi ha qui s’hi acosta per donar algun objecte, hi ha qui hi aporta el seu temps fent tasques de manteniment o fent tallers de reparació, hi ha qui porta les xarxes socials...

Després de la inauguració de la Biblioteca de les Coses de Sant Martí, han anat sorgint projectes similars tot i que no sempre sota el mateix nom. És el cas del Traster Comunitari del Clot o la Caixa d’Eines i Feines del Gòtic, els dos a la ciutat de Barcelona, també.

 

Primers passos del Banc de les Coses de Santa Margarida i els Monjos

Santa Margarida i els Monjos ha començat a treballar per tenir el seu Banc de les Coses i compta amb el suport/assessorament de Nusos i Rezero. Després de constatar l’alt interès que desperta la iniciativa entre la ciutadania, gràcies a l’enquesta que es va fer mesos enrere, ara es convoca una reunió per donar més detalls i resoldre dubtes. Durant la sessió també es compartiran amb més detalls els resultats de l’enquesta. Es farà el dimarts 29 de novembre a Mas Catarro a les 17:30.

 

Arxivat a: General
Ajuntament Santa Margarida i els Monjos