Santa Margarida i els Monjos homenatja les víctimes de la Guerra Civil i el Franquisme

31/10/2022

El dia 24 d’octubre, l’Ajuntament de Santa Margarida i els Monjos va aprovar en sessió plenària establir el 31 d’octubre com a Dia d’homenatge a les víctimes de la Guerra Civil i el Franquisme.

L’Ajuntament de Santa Margarida i els Monjos ha promogut diversos actes per a reconèixer a les víctimes, així com per tancar les ferides encara obertes que va deixar l’època.

L’actiu de lluita democràtica del municipi és un referent de la resistència contra la dictadura franquista. Un actiu construït a base de grans sacrificis de moltes persones implicada en la recuperació de les llibertats democràtiques i nacionals que cal donar a conèixer i utilitzar per fomentar en la ciutadania valors democràtics.

Enguany, l’Ajuntament i l’Associació d’Aviadors per la República (ADAR) han organitzat un acte d’homenatge a Joan Comas Borràs, pilot i Major del Grup Caces I-15. L’acte es va dur a terme al mes de maig al CIARGA (Centre d’Interpretació de l’Aviació Republicana i la Guerra Aèria).

Borràs va ser membre fundador de l’ADAR i una persona compromesa amb la memòria de l’aviació republicana i els valors democràtics. Per aquests motius se li va retre homenatge amb un monòlit amb una placa commemorativa, una ofrena floral. Amb la participació de figurants del “Ejército del Ebro” amb uniformes de vol.

Tanmateix, en el marc del Mes cultural també hi va haver un espai per a la memòria històrica amb ‘Bruna el Musical’, que va permetre homenatjar als avis i àvies que van viure la Guerra Civil amb un bonic record a totes les seves lluites silenciades.

En la mateixa línia i en el marc de les Jornades Europees del Patrimoni i les Jornades de la Cultura de la Pau, la companyia WecolorsMusic va tornar a crear un espai al municipi per a recordar a totes les víctimes amb el musical ‘Les històries de l’avi Josep’, que representava sobre l’escenari una història fent referència als anys de la Guerra Civil.

Els bombardeigs al Penedès

Al Penedès, entre maig de 1937 i gener de 1939, es van dur a terme 304 atacs, amb el resultat de 204 víctimes mortals.

 El Penedès acollia quatre aeròdroms republicans (Els Monjos, Pacs, Santa Oliva i Sabadell) que van ser objectiu d’atacs aeris. Santa Margarida i els Monjos, on van morir quinze persones, va ser la població més castigada, ja que a més de l’aeròdrom hi havia un taller de muntatge d’avions.

Tanmateix, actualment Santa Margarida i els Monjos compta amb una rèplica (en construcció) del Xato a escala 1:1 es troba exposada al castell de Penyafort.

Arxivat a: Cultura, General, Memorial Democràtic
Ajuntament Santa Margarida i els Monjos