Gran acollida de la jornada "Fomentem la cultura de la pau"

10/10/2022

Amb l'acte Fomentem la cultura de la Pau, Santa Margarida i els Monjos s'han iniciat a les Jornades Europees de Patrimoni d'enguany

Divendres al matí es va celebrar al Castell de Penyafort la jornada "Fomentem la cultura de la pau", un esdeveniment promogut per la xarxa Alcaldes i Alcaldesses per la pau i que enguany ha organitzat l'Ajuntament de Santa Margarida i els Monjos.

Malgrat el dia de pluja, l'acte es va dur a terme de forma normal, iniciant-se, a les 10 hores, amb una benvinguda per part de la regidora de patrimoni de Santa Margarida i els Monjos, Esther Marmaneu, que va voler agrair a la cinquantena d'assistents, dels quals una trentena eren càrrecs electes, la seva participació en les jornades i, també, a la xarxa d'alcaldes i alcaldesses per la gran tasca que realitzen promovent aquest tipus d'actes, amb els quals es poden fer visibles les diferents experiències municipals emergents sobre memòria, el patrimoni i la pau, impulsades en els municipis intermedis i petits de Catalunya, i tractar els reptes als quals fan front al mateix temps que veure les oportunitats que aquestes iniciatives presenten per promoure la cultura de pau i aprofundir la democràcia al nostre país. Seguidament, es va fer una visita pel Castell de Penyafort per tal de donar a conèixer un dels espais de memòria més importants del municipi.

En finalitzar, i després d'una petita pausa per agafar forces, els assistents van participar en la taula rodona amb debat obert "Territoris que cocreen cultura de la pau", que va començar amb l'obertura institucional de l'alcaldessa de Santa Margarida i els Monjos, Imma Ferret. Durant la seva intervenció, Ferret va destacar que "formant part del moviment municipalista, els municipis tenen més impacte", tot afegint que "construir la pau i garantir un món millor per futures generacions és possible i demana el compromís de tothom". Seguidament, l'alcaldessa va donar la paraula tinent alcalde de Granollers, Álvaro Ferrer en representació de la Xarxa d'Alcaldes i Alcaldesses per la Pau a Catalunya i Europa, on va donar les gràcies per l'acollida de la jornada al municipi i explicar la tasca de la xarxa en l'àmbit local i internacional.

Un cop feta l'obertura institucional, es va procedir a realitzar la taula rodona, que va comptar amb la presentació magistral del director de la Xarxa EUROM – Observatori Europeu de la Memòria, Jordi Guixé, i les presentacions de polítiques locals de Xavier Rota, regidor de cultura i memòria històrica d'Olesa de Montserrat (Baix Llobregat), Carme Germà, regidora de patrimoni i memòria local de Caldes de Montbui (Vallès Oriental) i Meritxell Cardona, regidora de Cornudella de Montsant (Priorat) i consellera de memòria al Consell Comarcal del Priorat.

Finalitzat el debat, es va procedir al tancament de la jornada, a càrrec de la regidora de Patrimoni, Esther Marmaneu, on va fer una breu valoració de les diferents intervencions dels ponents i va destacar la necessitat de treballar en xarxa, així com de la disposició d'aquest teixit en el suport als municipis petits i intermitjos, a més de ressaltar la importància de la cooperació amb actors de la societat civil i el moviment pacifista, que també reforça l'acció local. Per concloure, Marmaneu va agrair la forta assistència i participació, lloant la qualitat exposada durant la taula rodona.

A la tarda, es va dur a terme una visita guiada opcional al CIARGA, el Centre d'interpretació de l'aviació republicana i guerra aèria de Santa Margarida i els Monjos, com a complement per conèixer la memòria històrica del municipi.

Arxivat a: Cultura, Fires i comerç, General, Infància
Gran acollida de la jornada "Fomentem la cultura de la pau"