L'oci burgès al Castell de Penyafort

31/08/2022

El primer diumenge de cada mes es realitza una visita guiada pel Castell de Penyafort per conèixer com vivia la burgesia industrial catalana al municipi

El diumenge 4 de setembre, a les 12 hores, es durà a terme la visita guiada de "L'oci burgès al Castell de Penyafort", una activitat que tindrà una durada aproximada d'una hora i quinze minuts i amb la qual es vol donar a conèixer com vivia la burgesia industrial catalana al municipi i el paper fonamental que hi jugava l'equipament municipal.

 

La visita, que es realitza el primer diumenge de cada mes, té un preu de deu euros per persona, amb gratuïtat per als infants de fins a dotze anys. A més a més, en acabar el recorregut s'ofereix un vermut per a les persones assistents, inclòs en el preu de l'entrada.

 

Per a la reserva de places o per sol·licitar més informació, contacteu amb l'àrea de Turisme, trucant al 669 287 539 o enviant un correu electrònic a (Necessites javascript per veure aquest correu-e)


L'oci burgès al Castell de Penyafort


Amb aquesta visita ens endinsarem en la vida, costums i oci de la burgesia industrial catalana. El castell de Penyafort, que havia funcionat com a recinte conventual durant dos segles, finalitzà la seva vida monàstica l'any 1836.


Després de la desamortització de Mendizábal, l'industrial Miquel Puig, fundador de la Colònia Sedó d'Esparreguera, esdevingué el nou propietari de la finca.


Uns anys més tard, la propietat fou heretada pel seu fill Josep Puig i Llagostera, qui reconvertí la propietat en explotació vinícola i residència estival, donant-li un ambient d'esplendor i festa al castell gràcies a la seva doble condició d'industrial i polític d'una considerable influència en la societat catalana i espanyola d'aquells moments.


El Castell de Penyafort, un llegat que perdura en el temps


Als peus del Parc del Foix, s'alça el Castell de Penyafort, un dels enclavaments més emblemàtics de l'Alt Penedès. Amb gairebé deu segles d'existència, ja que està datat del segle XI, el conjunt arquitectònic ha sigut testimoni de l'evolució d'un territori que, a escala local, ha esdevingut alguns dels fets més importants de la història de Catalunya.


Encara que en els seus inicis fou el casal fortificat de Penyafort, una antiga torre de defensa, posteriorment l'orde dels dominics hi fundà un convent i una església per, finalment, acabar convertint-se en l'edifici que podem contemplar actualment, tot un monument representatiu dels espais de lleure de la burgesia industrial catalana de finals del segle XIX. Per tot això, es poden observar en tot el conjunt els diferents estils constructius que l'integren.


El complex, de dimensions excepcionals, compte amb un ampli patí d'accés al davant de la façana principal, l'església d'una sola nau i sis capelles laterals, una torre de planta circular i les dependències conventuals pròpies d'un castell d'aquestes característiques.


Des de l'any 2002 les estructures que el conformen són propietat de l'Ajuntament de Santa Margarida i els Monjos, qui inicià un procés de restauració i consolidació del conjunt, vigent en l'actualitat, i que dia a dia conserva i difon un valuós llegat cultural.

Arxivat a: Cultura, Turisme
Cartell de la visita guiada "L'oci burgès al Castell de Penyafort"