El risc de caiguda obliga a tallar el lledoner de davant l’església dels Monjos

25/11/2021

L’ajuntament s’ha vist amb l’obligació de tallar el lledoner situat a la plaça de l’església dels Monjos davant la situació irreversible en la que es troba i per la seguretat per a les persones, després dels darrers episodis de pluja i de l’anunci de ventades per als propers dies.

La decisió s’ha pres després de consultar diversos experts en arbrat i jardineria que han determinat que no hi ha més alternatives viables, i culminarà els nombrosos intents que s’han fet per salvar aquest arbre emblemàtic.

Les actuacions al lledoner (Celtis Australis) van començar fa 15 anys amb la col·locació de 3 fixacions d’un metre de llarg dins el tronc per mirar de lligar la creuera de l’arbre, que s’havia esberlat pel mig.

Tres anys després, i tenint en compte que es continuava obrint, es va col·locar un collarí exterior, que encara es pot veure a l’actualitat, per fixar aquesta part d’on arrenquen les grans branques de l’arbre.

El procés de contenció d’aquest exemplar va continuar amb dues actuacions fetes els anys 2014 i 2019 per lligar les branques entre elles i fer contrapès per evitar que s’esberlessin.

Posteriorment se li han anat sumant diverses actuacions fitosanitàries i d’endoteràpia per fer front a un cúmul de patologies, amb diversos atacs de fongs, bacteris i barrinadors. El més greu de tots el d’una fito-plaga amb un paràsit que es menja el tronc per dins i el deixa sense estructura interna de subjecció, malgrat que per fora pugui semblar sa.

Ara mateix la base del tronc presenta un gran forat que fa perillar seriosament la seva estructura i posa en risc les persones o vehicles que puguin estar a prop de l’arbre en cas d’una caiguda, per la qual cosa l’ajuntament ha acordat una actuació d’urgència.

L’arbre es tallarà demà divendres al matí. Seguidament es buidarà tota la terra de la zona on està ubicat, es reomplirà amb terra renovada i adobada i es plantarà un nou exemplar.

No es té constància exacta de l’edat d’aquest arbre, que ha estat present durant diverses generacions de veïns i veïnes del municipi, tot i que alguns indicis apunten que podria tractar-se d’un arbre plantat quan es va construir l’església dels Monjos, ara fa uns 100 anys.

 

Arxivat a: General, Medi ambient, Via Pública
Santa Margarida i els Monjos