Vinseum i els ajuntaments d’Olèrdola i Santa Margarida i els Monjos homenatgen la tècnica Freinet de les escoles republicanes

09/12/2020

El Vinseum i els ajuntaments d’Olèrdola i Santa Margarida i els Monjos han col·laborat per tirar endavant una exposició que pretén donar a conèixer la tècnica Freinet, un mètode d’ensenyament emprat per mestres i alumnes durant la 2a República (1934 – 1937).

Es tracta d’un moviment educatiu innovador que feia protagonista l’alumnat a través d’una impremta escolar que servia per editar butlletins amb els treballs que els infants feien de forma cooperativa. Les revistes que encara es conserven permeten veure dibuixos, textos i gravats que expliquen la visió i les inquietuds dels nens i nenes, en unes publicacions que preparaven l’alumnat com a futura ciutadania.  

La mostra, s’ha inaugurat aquest dimecres a la capella del Vinseum, a Vilafranca del Penedès, i ha estat comissariada per l’arxiver de l’Ajuntament de Santa Margarida i els Monjos Albert Taulé, que ha dut a terme una recerca sobre les publicacions escolars que es van fer al municipi. A l’acte han assistit l’alcaldessa Imma Ferret i la regidora de cultura Esther Marmaneu.

La mostra es podrà veure fins al 21 de març de 2021 i inclourà diverses activitats paral·leles. A Santa Margarida i els Monjos es durà a terme una xerrada a càrrec de l’historiador Ramon Arnabat i el comissari de l’exposició Albert Taulé el 18 de febrer a la casa de cultura Mas Catarro.

Arxivat a: Cultura, Ensenyament, Infància, Memorial Democràtic
Vinseum i Ajuntament de Santa Margarida i els Monjos