Activat el Pla de Protecció Civil de Catalunya per onada de calor

26/06/2019

En base a les previsions meteorològiques emeses pel Servei Meteorològic de Catalunya i per les afectacions que es preveu que se'n poden derivar, s'ha activat el Pla de Protecció Civil de Catalunya (PROCICAT) per Onada de calor.

L'episodi va començar dimarts al migdia a les comarques de Ponent. Avui dimecres s'ampliarà la zona afectada cap a les comarques de la Catalunya central i és reforçara la probabilitat al vessant N del Pirineu.
A partir de dijous, dia 27, i especialment divendres augmenta la probabilitat de superació de les temperatures màximes i l'afectació es generalitzarà i podrà afectar pràcticament a qualsevol punt del territori, especialment a l'interior, on el reescalfament serà més notable per la manca de vent. L'episodi de calor es perllongarà, com a mínim, fins al cap de setmana.
Les temperatures màximes poden superar els 42 ºC a les comarques de ponent i de la Catalunya central i a partir del dijous els 40 graus al prelitoral i algunes zones del litoral (Empordà). Les temperatures mínimes quedaran per sobre dels 20 ºC a molts punts del país.
El llindar establert pel Servei Meteorològic de Catalunya es correspon amb la superació de la temperatura màxima diària de cada municipi establerta pel percentil 98 durant tres dies consecutius o més.
El percentil 98 és el valor estadístic que indica que només el 2% de dies dels mesos d’estiu, la temperatura màxima ha estat superior a aquest valor. Aquest percentil, pren un valor diferent a cada municipi en funció de les temperatures màximes que s’hi assoleixen. Segons aquest percentil, la temperatura màxima a Santa Margarida i els Monjos se situa en els 35'3 ºC.

Podeu consultar els consells del Departament de Salut en aquest enllaç:  http://canalsalut.gencat.cat/ca/home_ciutadania/vida_saludable/consells_per_l_estiu/la_calor/index

Arxivat a: General