Mor Josep Capellades, un dels últims mecànics de l’aviació republicana

17/01/2017

Aquesta passada nit ha mort Josep Capellades Sala, un dels últims mecànics de l’aviació de la República i autor del llibre autobiogràfic ‘Memòries d’un mecànic de l’aviació republicana’, editat amb la col·laboració de l’Ajuntament de Santa Margarida i els Monjos i en el que relatava les seves vivències al camp d’aviació dels Monjos, entre altres.

Capellades havia fet 100 anys el passat mes d’abril i des de l’Ajuntament de Santa Margarida i els Monjos es va voler commemorar l’ocasió amb una celebració que es va dur a terme al Ciarga, amb la presència, entre altres, de l’alcaldessa Imma Ferret, del director general del Memorial Democràtic, Plàcid García, i els membres de l’Associació d’Aviadors de la república de Barcelona i Madrid (ADAR), de la que n’havia estat un dels primers socis.

Josep Capellades va néixer a Cervelló, es va formar com a mecànic d’avions a l’escola de Manises (València) i va formar part de l’aviació republicana, La Gloriosa. Al seu llibre explica les seves memòries des de que va néixer el 22 d’abril de 1916, fins a la seva marxa a Argentina, l’any 1948, amb esment especial als aeròdroms als quals va estar destinat, el darrer dels quals va ser el dels Monjos.

Al final de la guerra va viure a França de forma clandestina, fins que la proximitat dels invasors alemanys, el va fer tornar a Cervelló on va ser denunciat per desafecció al règim franquista, va ser empresonat i posteriorment traslladat a un batalló disciplinari del qual va sortir viu de forma miraculosa. El 1948 va ser alliberat i va marxar a l’Argentina d’on va tornar anys després i va establir la seva residència a Banyeres del Penedès.

 

Santa Margarida i els Monjos

17 de gener de 2017

Arxivat a: Cultura, Memorial Democràtic
JOSEP CAPELLADES