S’inaugura el celler del Castell de Penyafort

13/10/2021

L’Ajuntament inaugurarà oficialment el celler del Castell de Penyafort el proper dissabte 16 d’octubre en un acte formal que servirà per donar el tret de sortida a la programació d’activitats culturals que acollirà l’espai en els propers mesos.

La inauguració es durà a terme a partir de les 5 de la tarda i comptarà amb visites al recinte; una mostra del procés de remodelació de l’espai, els parlaments institucionals i la presentació d’un nou audiovisual sobre el Castell de Penyafort.

L’acte inclourà una xerrada-conversa sobre el llegat de Josep Puig i Llagostera, l’empresari i Diputat que va construir el celler tal i com el coneixem actualment, i una aproximació a l’entorn de la vinya i el vi des del segle XIX fins a l’actualitat.

La proposta anirà a càrrec del director de vins i begudes d’ElBullifoundation, Ferran Centelles i de la historiadora Gràcia Dorel-Ferré.

 

El celler, un nou espai

L’any 1851, Miquel Puig, un burgès vilafranquí de família procedent de Vilanova i la Geltrú que havia fet fortuna a Amèrica, va comprar el castell després del procés de desamortitzacions decretades per la Corona.

A la mort d’aquest, l’any 1863, el seu fill gran Josep Puig i Llagostera, polític, empresari de les colònies tèxtils del Llobregat i enginyer del ferrocarril de Barcelona a Tarragona va heretar la propietat i la va convertir en una casa senyorial.

En aquest moment es va fer una important reforma de l’edifici entre la que destacà la reconversió de l'ala oest, amb la creació del celler de nau única i arcades de totxo vist i la clàssica volta catalana.

L’any 2002 l’ajuntament va comprar l’edifici i poc després es va iniciar un procés de prospeccions arqueològiques i posterior restauració del celler que va culminar ara fa uns mesos amb la finalització dels treballs.

L’espai s’ha adequat amb els serveis necessaris per dur-hi a terme esdeveniments diversos i activitats gastronòmiques; s’han construït nous lavabos; una escala posterior que connecta les tres plantes de l’edifici i una zona habilitada per a càtering amb càrrega i descàrrega des de l’exterior.

 

Nova programació

La inauguració del celler encetarà una programació estable d’activitats culturals que s’iniciarà el 21 d’octubre amb una exposició sobre els Parcs del Garraf, Olèrdola i el Foix.

La proposta es combinarà amb una mostra sobre el Camí ramader de Marina i una exposició audiovisual que retrata les persones que pasturen al camí amb els seus ramats.

 

Nou audiovisual sobre el castell

La inauguració del celler coincidirà amb l’estrena d’un nou audiovisual sobre el Castell de Penyafort. Es tracta d’un projecte del Servei de Comunicació de l’ajuntament de Santa Margarida i els Monjos i la productora Punt Tv que repassa de forma simbòlica les principals etapes de l’edifici a partir de la conjunció de la pedra, com a fil conductor de tot el període històric, i diferents manifestacions artístiques com la pintura, el cant, el piano o la dansa tradicional i la dansa vertical.

El nou audiovisual es projectarà a partir d’ara com a element final de les visites guiades que es fan cada setmana a l’edifici i que cada any apleguen centenars de persones que acudeixen a aquest espai per conèixer la història d’un dels elements patrimonials més emblemàtics del municipi.

 

Arxivat a: Cultura, General
Celler Castell de Penyafort