L’Ajuntament congela les taxes i impostos per desè any consecutiu

31/10/2018

El ple de l’Ajuntament de Santa Margarida i els Monjos ha aprovat aquesta setmana les ordenances fiscals pel 2019 amb la congelació de les taxes i impostos que la ciutadania haurà de pagar de cara a l’any vinent.

El consistori considera necessari continuar en la línia de no incrementar els tipus impositius de les ordenances fiscals, atès que la situació econòmica continua sent complicada per a moltes famílies. Els únics canvis respecte el 2018 seran l’aplicació de diverses bonificacions i l’adequació a l’IPC de la taxa de l’aigua.

Pel que fa a les bonificacions es preveu una reducció dels 30% de l’Impost sobre Bens Immobles (IBI) per aquells habitatges que hagin instal·lat algun sistema tèrmic o elèctric per a l’aprofitament de l’energia provinent del sol; i l’eliminació del pagament de plusvàlues quan es produeixi la venda d’un terreny en el que es puguin acreditar que no hi ha hagut increment del seu valor.

Per a l’ocupació de terrenys públics, terrasses i mercat s’aplicarà una bonificació del 10% per a qui sol·liciti l’ocupació per tot l’any.

Als preus públics d’entrada a la piscina municipal també s’ha modificat la validesa dels bonus de 15 tiquets, que ara seran vigents fins al 30 de juny de la temporada següent. Les persones amb disminució acreditada superior al 33% pagaran la meitat de l’entrada, així com els seus acompanyants en cas que necessitin ajuda.

Les ordenances també han fixat els preus pels nous nínxols  municipals i s’han ampliat les bonificacions de la taxa d’escombraries que ja existien, ara també per a llogaters.

Pel que fa a la taxa de subministrament d’aigua s’ha arribat a un acord amb  l’Empresa Municipal d’Aigües de Vilafranca (EMAVSA) per contemplar l’augment de l’IPC (2,2%) en els primers trams de la factura, cosa que per a una família de 3 membres suposarà uns 50 cèntims d’augment a la factura bimestral. Pel que fa al 3r i 4t tram, que correspon als grans consumidors industrials, l’augment seria del 4% i 6% respectivament.

Finalment en l’àmbit esportiu, també s’ha aprovat una bonificació per reduir a la meitat la quota de les activitats esportives per a les persones amb disminució acreditada major al 33%.

Les ordenances van ser aprovades amb els vots a favor del PSC i CiU i l’abstenció de PA-CUP i ERC.

En el mateix ple es va aprovar una ordenança d’ocupació de la via pública per a establiments comercials, bars i restaurants que vulguin fer ocupació de la via pública amb elements de mobiliari. La proposta es va aprovar amb els vots a favor del PSC, ERC i CiU i l’abstenció de PA-CUP.

El plenari va aprovar també per unanimitat la compatibilitat d’una treballadora municipal i un expedient de modificació de crèdits, amb els vots a favor del PSC i CiU i l’abstenció de PA-CUP i ERC.

En l’apartat de mocions es van aprovar per unanimitat una proposta del PSC per accedir als habitatges amb preus de lloguer justos i estables, i una altra de PA-CUP per establir un debat amb la comunitat educativa sobre un nou marc regulatiu integral de l'espai del migdia als centres educatius de titularitat pública.

Al plenari també es va debatre una moció presentada per ERC per la defensa de les institucions catalanes i les llibertats fonamentals i una altra per PA-CUP per exigir l’alliberament immediat dels presos polítics Jordi Cuixart i Jordi Sànchez. Ambdues mocions no van prosperar amb els vots a favor de PA-CUP, ERC i CIU i el vot en contra del PSC.

Finalment, el plenari va acordar deixar sobre la taula una moció de PA-CUP per fomentar l’ús de cotxe compartit entre veïnes i veïns del municipi a l’espera de la creació d’una comissió d’estudi sobre el tema; i també la retirada del plec de clàusules i l’inici de licitació per a la contractació del servei de neteja viària a l’espera de calcular de nou el valor de la concessió.

Arxivat a: Economia, General, Política
Ajuntament de Santa Margarida i els Monjos