Conscienciació sobre els accidents de trànsit entre els joves

23/10/2018

Gairebé 200 alumnes de secundària i de l’escola de persones adultes de Santa Margarida i els Monjos han participat aquest matí de les activitats del “Canvi de marxa”. Es tracta d’una proposta educativa, impulsada per la fundació privada sense ànim de lucre Mutual de Conductors amb el suport del Servei Català de Trànsit i la col·laboració de l’Ajuntament i la Policia local de Santa Margarida i els Monjos, que té l’objectiu de conscienciar els joves d’entre 14 i 18 anys sobre les causes i conseqüències dels accidents de trànsit, així com fomentar conductes responsables i d’autoprotecció en aquest tram d’edat.

El nom “Canvi de marxa” apel·la a la moderació dels joves sobretot durant les activitats de lleure nocturnes. El projecte consisteix en la representació fictícia d’una conversa entre dues germanes, una de les quals presencia un accident de trànsit quan es dirigeix en cotxe cap a la discoteca i truca a l’altra i li explica com ha procedit per avisar les autoritats i socórrer els afectats. Durant el seu relat, s’intercalen vídeos informatius i també testimonis reals d’un policia, un bomber i un membre del Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM), que expliquen la seva experiència professional com a cossos d’emergència que s’ocupen de la gestió més immediata d’un accident. Així mateix, també es recullen els testimonis reals d’una persona que ha patit un sinistre i d’un familiar d’una víctima, que, al seu torn, mostren les conseqüències que tenen els accidents pels mateixos afectats i per les persones més pròximes. 

A l’acte, que ha tingut lloc aquest matí a la Casa de Cultura Masia Mas Catarro, han assistit estudiants de Batxillerat, 4t d’ESO i PFI de l’Institut El Foix i de l’Escola de persones adultes, Fina García.

Entre els testimonis que han anat apareixent a l’escenari hi havia el sergent de la Policia Local, Miquel Ortega, que ha explicat la seva experiència en dos casos d’accidents amb joves implicats al municipi, mentre que des del parc de Bombers de Vilafranca, Marc Esplugas ha relatat també el cas d’una col·lisió a prop de Gelida.

A l’acte també hi ha estat presents l’alcaldessa Imma Ferret i les regidores d’ensenyament i cultura i joventut, Filo Martinez i Esther Marmaneu; el president i vicepresident de la Fundació Mutual de Conductors, Joan Badenes i  Jordi Herms i el patró de la fundació, Josep M. Ambròs

Fundació Mutual de Conductors

La Fundació Mutual de Conductors i el Servei Català de Trànsit pretenen que tant aquesta representació fictícia com els testimoniatges reals serveixin de base d’un treball escolar posterior més exhaustiu per part dels mestres i els alumnes que hi participen. Sobretot a l’hora de prendre consciència sobre factors de risc tals com l’alcohol, les drogues, els medicaments, les distraccions, les presses, la fatiga, o l’excessiva laxitud dins del vehicle. A més, també volen promoure l’autoprotecció dels joves davant dels riscos a la via pública, així com infondre la responsabilitat d’actuar, si cal, per garantir sempre una mobilitat segura. En definitiva, es tracta que les noves generacions s’eduquin en la prevenció de la sinistralitat i l’adquisició de conductes que els protegeixin dels potencials perills a l’hora de desplaçar-se.

Arxivat a: General, Seguretat
Santa Margarida i els Monjos
Santa Margarida i els Monjos