Confirmada la incursió de la vespa asiàtica a l’Alt Penedès

04/02/2019

Confirmada ja la presència de la vespa asiàtica (Vespa velutina nigrithorax)  al Baix Llobregat, l’Anoia, el Garraf i el Baix Penedès, se sabia que la incursió d’aquesta espècie invasora a l’Alt Penedès era només qüestió de temps, motiu pel qual no ha sorprès la troballa recent d’un niu secundari ja abandonat al capdamunt d’un arbre a la ribera del Foix al nucli dels Monjos. Si és o no el primer de la comarca és impossible de saber, però és ben segur que no serà el darrer. Ha vingut per quedar-se, es tracta d’una plaga impossible d’eradicar i, per tant, cal evitar l’alarmisme i aprendre a conviure-hi.

Els individus adults d’aquesta espècie s’alimenten de líquids dolços (nèctar i mel) i també de fruita madura, mentre que les larves s’alimenten d’abelles i d’altres tipus d’insectes que són capturats pels adults i transportats als nius.

Com la resta de vespes i abelles, no pica per alimentar-se sinó per defensar-se. La picada d’aquesta vespa no és més perillosa que la de qualsevol altra vespa o abella autòctona. Com totes les picades de vespes i abelles pot produir una hipersensibilitat immediata, especialment si es tracta d’una persona al·lèrgica o si les picades són múltiples. No és més agressiva contra les persones ni més perillosa que les vespes autòctones, excepte a prop del niu, on poden ser molt agressives. No és doncs una amenaça per a la salut de les persones si es segueixen les recomanacions i si s’actua amb precaució, però si que ho és per a l’apicultura.

Arxivat a: Medi ambient, Salut, Seguretat
Vespa asiàtica